Concerten

 


In 2019 geven we weer een aantal concerten.
Klik hier voor een actueel overzicht van onze concertplanning 2019. 

Hieronder vindt u een selectie van de concerten die Kamerkoor Cantiago in de afgelopen jaren heeft gegeven.

Festival of Nine Lessons and Carols:  Jaarlijks organiseert Kamerkoor Cantiago een Festival of Lessons and Carols in de Utrechtse Jacobikerk. Een mooie opmaat naar Kerst, met schriftlezingen, koormuziek en samenzang. In 2018 deden we dit voor de 8ste keer. Een begrip in Utrecht!

Hyrusalem my happie home: 3 november 2018 gaf Kamerkoor Cantiago een concert rondom Allerheiligen: het feest van de geloofsgetuigen die ons zijn voorgegaan. Een onbekende 16e-eeuwse dichter schreef een prachtig lied, later vertaald en uitgebreid door Willem Barnard onder de titel Jeruzalem, mijn vaderstad. In dit programma stonden dan ook enkele geloofsgetuigen (heiligen) centraal. Cantiago zong composities rondom David (een nieuw Jubilate Deo van Geerten Liefting), Simeon (het Nunc Dimittis van Jaap Dragt) en Maria,  maar ook Ambrosius, Gregorius en Bach (het motet ‘Jesu, meine Freude’). Een mooie selectie van koormuziek uit verschillende eeuwen en landen. 

2017: Lutherjaar. Ons concert Luther in 4 liederen was een groot succes. Tijdens ons concert stonden vier van zijn liederen/teksten centraal: Vater unser im Himmelreich (het Onze Vader), Verleih uns FriedenAus tiefer Not en – Luthers beroemdste lied – Ein Feste Burg. Heden en verleden kwamen  in het programma op gevarieerde wijze samen. Zo stonden beroemde cantates van Bach en Mendelssohn naast  het wondermooie Pater Noster van de hedendaagse Letse componist Peteris Vasks.  Een bijzonder concert. 

Ein Deutches Requiem Brahms – november 2016 Het Requiem van Brahms is allereerst een dodenmis vol troost. Brahms wijkt dan in zijn keuze voor de teksten ook af van de ‘traditionele’ teksten voor een requiem, maar kiest voor Bijbelteksten die hij passend vindt en voor iedereen te begrijpen. Ook nu spreken deze teksten nog veel mensen aan, omdat ze gaan over universele thema’s als geborgenheid, troost en thuiskomen. Samen met het Veenendaals Kamerkoor hebben we tweemaal dit prachtige werk uitgevoerd. De solistische partijen werden gezongen door professionele zangers, Titia van Heyst (sopraan) en René Perler (bas-bariton).
​Het kamerorkest ‘Concerto Limes’ nam de orkestrale begeleiding voor haar rekening. Een succesvolle samenwerking; voor herhaling vatbaar!

50 Jaren Feest! 9 april 2016 Met Pasen is in de kerk een feestperiode van 50 dagen aangebroken, de zogeheten paastijd. Jezus is opgestaan! Voor deze tijd in het kerkelijk jaar is door de eeuwen heen veel muziek geschreven. We hebben stukken uitgevoerd van o.a. John Taverner, Willam Byrd, Bob Chilcott en John Rutter. John Rutter‘s anthem ‘Most glorious Lord of life’ bevat onder meer een vertaling van een oude middeleeuwse hymne van St. John Damascene, geschreven in circa 750. De melodie van deze hymne is van veel later datum (1833) en is in Nederland ook wel bekend met een andere tekst. Bob Chilcott maakte ooit deel uit van het beroemde ensemble de King’s Singers. Hij beweegt zich als componist net zo makkelijk in een meer populaire stijl als in een meer klassieke stijl. In ‘Thy arising’ laat hij de kleurrijke tekst gepaard gaan met kleurrijke akkoorden, die soms een beetje aan jazzmuziek doen denken.Het eerste grote feest na Pasen is Hemelvaart. In twee composities staat Psalm 47 centraal. Allereerst in de barokcompositie van William Croft (een tijdgenoot van Handel), en daarna in een bewerking van Gerald Finzi. ‘God is gone up’ is een van Finzi’s bekendste werken en bijzonder geliefd in Engeland. Voor de zondag na Hemelvaart schreef Henry Purcell ’O God, the King of glory’. Jezus heeft de aarde verlaten en zijn volgelingen bidden om de Heilige Geest. Dezelfde bede om nabijheid klinkt ten slotte in het sfeervolle ‘Stay with us’ van de Noorse componist Egil Hovland.

Albert Schweitzer, Nederland Zingt en Festival of Lessons and Carols In het najaar van 2015 hebben we veel gezongen. In september hebben we meegewerkt aan een concert in verband met de 50e sterfdag van Albert Schweitzer. Ons koor heeft daarnaast meegewerkt aan opnamen voor het TV-programma Nederland Zingt. We hebben het jaar 2015 afgesloten met een Festival of Lessons and Carols. Tijdens dit programma hebben wij de Quatre motets pour le temps de Noel van Francis Poulenc gezongen.

Petite messe solennelle Rossini Op zaterdag 30 mei 2015 hebben we een zeer succesvolle uitvoering verzorgd van de Petite messe solennelle van Gioachino Rossini. Een bijzonder muziekstuk begeleid op piano en harmonium.

David & Salomo Koningen in klank
Op 15 november 2014 hebben we een programma gezongen met diverse werken over het leven van David en Salomo. Beide vorsten hebben door door de eeuwen heen tal van componisten geinspireerd tot prachtige muziek. “Zadok the Priest” van Handel, Psalm 150 van Cesar Franck en muziek van Johann Herman Schein. Aan dit concert werkte ook Gerrit Christiaan de Gier mee met solo werken en in de begeleiding van het koor.

Festival of Nine Lessons and Carols
In het weekend voor kerst geven we, zoals inmiddels bijna traditie, een kerstconcert naar de opzet van het traditioneel Engelse Festival of Nine Lessons and Carols. Werken van Poulenc (Hodie Christus), Gabrieli (O Magnum Mysterium) en Kodaly (a Christmas Carol) passeerden de revue tezamen met een aantal bekende Engelse Carols.

Jubileumconcert
Zaterdag 16 november 2013 vierde Cantiago met feestelijke muziek van o.a. Handel (o.a. Chandos anthem nr. 9) en Purcell haar 5e verjaardag. Dit deed ze in samenwerking met een samengesteld ensemble en 4 vocalisten.

Northern Lights
Op 15 juni 2013 voerde kamerkoor Cantiago in de Utrechtse Jacobikerk een programma uit met muziek uit Scandinavische en Baltische landen met composities van Ola Gjeilo en verder van onder meer Knut Nystedt, Jean Sibelius en Peteris Vasks. Sommige werken werden uitgevoerd met saxofoon, bespeeld door Annelies Vrieswijk. Zij speelde ook enkele solostukken.

Albert Schweitzer-herdenking
Op 3 mei 2013 verleende Cantiago haar medewerking aan een reduplicatie van een benefietorgelconcert eens gegeven door de beroemde dokter Schweitzer in de Jacobikerk. Tijdens dit concert werden naast orgel solo’s ook bewerkingen van Bachcantates uitgevoerd.

Eine Deutsche Passion
In de tijd voor pasen voerden we op 22 maart  2013 onder het thema ‘Eine Deutsche Passion’ werken uit de Duitse Romantiek uit. Mendelssohn’s Psalm 43, maar ook Brahm’s ‘Warum ist das Licht gegeben’ behoorden tot het repertoire.

Jesu, meine Freude
Op zaterdag 10 maart 2012 hebben wij een concert in de Jacobikerk gegeven met als thema ‘Jesu, meine Freude’. Het programma bevatte motetten en orgelwerken voor de passietijd.

Veni Creator
Op 2 juni 2012 stond het concert met als thema ‘Veni Creator’ op het programma.

Festival of Nine Lessons and Carols
Op 23 december 2011 stond het Festival of Nine Lessons and Carols op het programma. De lezingen werden afgewisseld met koormuziek (o.a. Stopford, Rachmaninov en Rutter) en samenzang van Christmas carols.

Psalmen van Toen voor Jongeren van Nu
28 oktober 2011 gaven we samen met kamerkoor Canticum Groninghae en organist Gerrit Christiaan de Gier, een concert in de Jacobikerk. Op het programma stonden naast ‘Great is the Lord’ van Edward Elgar en ‘I was glad’ van C. Hubert Parry, enkele composities van Attwood, Howells, Stanford en Rouwkema.  

Abendmusik
19 maart 2011 zongen we een programma met muziek voor in de veertigdagentijd. Dit betrof composities van Buxtehude (o.a. de cantates “Alles was ihr tut” en “Nimm von uns Herr, du treuer Gott”) en muziek van o.a. Heinrich Schütz en Johann Sebastian Bach. Met medewerking van een instrumentaal ensemble en onder algehele leiding van koordirigent Herman Mussche.

Psalms from Britain
Op 19 juni 2010 brachten we Engelse koormuziek door de eeuwen heen; van Thomas Tallis tot John Rutter. Geïnspireerd op teksten en melodieën van o.a. psalm 23, 81, 63, 100 en 121. 

Nun komm der Heiden Heiland
Op 12 december 2009 gaven we een Adventsconcert met ‘Nun komm der Heiden Heiland’ (BWV 61) van J.S. Bach en het Magnificat van Durante.

Orgeldag
Op 26 september 2009 tijdens de Orgeldag in de Jacobikerk zongen we de Orgelmis van J.S. Bach.

Psalmen van Verlangen
Op 6 juni 2009 brachten we werken over de psalmen van J. P. Sweelinck, H. Schein, F. Mendelssohn, H. Howells en Z. Kodály.

Jacobiconcert
Op 11 oktober 2008 tijdens het Jacobiconcert voerden werken van o.a. J. Blow, F. Mendelssohn Bartholdy en A. Batten uit.

Kerkennacht
Op 21 juni 2008 tijdens de Kerkennacht brachten we het Jubilate Deo van F. Mendelssohn Bartholdy,  het Magnificat en  het Nunc Dimittis van  Ch. V. Stanford.

DSC_9882 - kopie