Concerten

 


Ieder jaar geven we een aantal concerten.
Klik hier voor een actueel overzicht van onze concertplanning

Hieronder vindt u een selectie van de concerten die Kamerkoor Cantiago in de afgelopen jaren heeft gegeven.

Festival of Nine Lessons and Carols: Een begrip in Utrecht! Jaarlijks organiseert Kamerkoor Cantiago een Festival of Lessons and Carols in de Utrechtse Jacobikerk. Een mooie opmaat naar Kerst, met schriftlezingen, koormuziek en samenzang.

In 2019 deden we dit voor de 9de keer. Deze keer is een groot deel van deze avond uitgezonden door de EO op NPO2. Deze uitzending is hier terug te kijken. De opname van 2023 kan u hier terugkijken.

Evensong

Wij verlenen regelmatig onze medewerking aan Choral Evensongs. De afgelopen jaren hebben wij gezongen in Utrecht in de Jacobikerk, Wijk bij Duurstede (https://www.scgk.nl/choral-evensongs), Vianen (https://www.grotekerkvianen.nl) en Amersfoort (St. Joriskerk)

Erediensten Jacobikerk

Naast onze concert uitvoeringen en bijdragen aan activiteiten vanuit de Engelse koortraditie zingen wij ongeveer 5 keer per jaar in de ochtend diensten van de Jacobikerk. Dit doen we vanuit onze verbondenheid met deze protestantse wijkgemeente.

Give Peace in Our Time – 20 juni 2024

Samen met het Choir of St. Martin in the Fields een prachtige concert gegeven. Het publiek was zeer onder de indruk van de gezamenlijke uitvoering van Svyati – John Tavener en het Agnus Dei uit de mis in e-klein van Anton Bruckner. Daarnaast heeft kamerkoor Cantiago het uitdagende werk van Darius Milhaud – Cantate de la Guerre ten gehore gebracht. Verder waren Psaume 122 – Daan Manneke & Wie liegt die Stadt so wust – Rudolf Mauersberger onderdeel van het programma. Het concert is afgesloten door het gezamenlijk uitvoeren van Peace I Leave with You van Knut Nystedt.

Jubileumjaar 2023

Koorreis Canterbury – juni 2023 Het jaar 2023 zullen we ons nog lang herinneren. Het eerste weekend van juni zijn we als koor afgereisd naar Canterbury. Hier hebben we op zaterdag en zondag de Choral Evensong en de Choral Eucharist gezongen. Tijdens deze vieringen hebben we onder andere muziek van Dubra, Sweelinck, MacMillan en Brewer ten gehore gebracht. Namens de Dean hebben we een prachtige brief gekregen waarin met grote waardering wordt geschreven over de muziekkeuze en wijze van uitvoering. Als koor denken we hier dan ook met warme gevoelens aan terug.

Israel in Egypt, G.F. Handel – 4 & 11 november 2023 Na de koorreis was het hard werken voor het koor. Het oratorium voor dubbelkoor (8-stemmig) vroeg flink wat inzet om in te studeren. Hierbij is het koor muzikaal ondersteund door Ingrid Nugteren om ook te groeien in zangtechniek. In samenwerking met het Veenendaals Kamerkoor twee fantastische uitvoeringen gehad voor meer dan 800. Overige uitvoerenden: barokorkest Utrecht Company of Music (Karel Demoet) – Ingrid Nugteren, Bobbie Blommesteijn/Noëlle Drost (sopraan), Gerben van der Werf (altus), Albert van Ommen (tenor) & Joep van Geffen (bas)

The Sound of Silence – 5 November 2022

In het najaar hebben we muziek gemaakt rond de dag van de stilte. We hebben gezongen over de rust in de natuur en in de nacht. En over stilte voor God, zodat Zijn stem gehoord kan worden. Muziek over wat stilte kan oproepen: kracht, hoop, vrede – in ieders leven, maar ook in de wereld. Het was een afwisselend programma: Nun ruhen alle Wälder (orgel solo) – Jacques van Oortmerssen (1950-2015); Waldesnacht & In stiller nacht – Johannes Brahms (1833-1897); Nótt (bas en orgel) – Árni Thorsteinson (1870-1962); Domine, non est exaltatum cor meum – Heinrich Schütz (1585-1672);  Factum est silentium – Richard Dering (1580-1630); Let all mortal flesh keep silence – Edward Bairstow (1874-1946); Psalm 65 (orgel solo) – Bert Matter (*1937); Meine Seele ist still zu Gott (bariton en orgel) – Max Reger (1873-1916); The fruit of silence – Peteris Vasks (*1946); Stiller Frieden – Rolf Rudin (*1961); Shalom (orgel solo) – Toon Hagen (*1959); The sound of silence – Tekst en muziek: Paul Simon (*1941) Arrangement: Alexander L’Estrange (*1974); Even when He is silent – Kim André Arnesen (*1980).

Wondrous Cross – 2 april 2022

In het programma “Wondrous Cross” is het gelijknamige werk van de Engelse componist Alan Bullard uitgevoerd. In deze uitvoering met strijkinstrumenten en piano een Nederlandse première! Verder is door het koor muziek van Gjeilo, Bruckner & Mawby uitgevoerd. Deels a capella en deels met orgel. Door het strijkkwartet zijn delen uit “Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze” van Haydn gespeeld. De sopraansolist Ingrid Nugteren is Stabat Mater Dolorosa van Sances gezongen. Op 11 april hebben we op uitnodiging van de Stichting Concerten Grote Kerk in Wijk bij Duurstede het programma ook gezongen. Op 27 maart hebben we tijdens de Evensong in de St. Joriskerk in Amersfoort ook delen uit dit programma gezongen. Hiermee hebben meer dan 250 mensen genoten van deze mooie muziek. De reacties uit het publiek waren ook zeer positief.

Eternal Rest – 30 oktober 2021

In het najaar van 2021 hebben we na bijna 2 jaar geen concert weer een mooi programma gezongen. Koor, orkest, solisten & publiek waren zeer enthousiast over de kwaliteit van de uitvoering. Naast het bekende Requiem van Faure hebben we twee stukken van de Engelse componist Whitbourn uitgevoerd. Het Requiem Canticorum voor koor, orgel en saxofoon en Eternal Rest wat is geschreven voor de begrafenis van de Queen Mum.

Jaar 2020

Een jaar waarin onze mogelijkheden om te repeteren en te zingen werden beperkt door alle maatregelen die zijn afgekondigd in verband met de coronapandemie. Na pogingen om te repeteren via zoom is er nog gerepeteerd via jamulus. Een webapplicatie die het mogelijk maakte om elkaar te horen tijdens de repetitie. Zodra het weer kon werd gerepeteerd in de Jacobikerk op 1,5 meter afstand. Daarnaast konden we wel blijven bijdragen aan kerkelijke activiteiten op zondag. We hebben gezongen in diensten, choral evensongs en een aangepast Festival of Lessons and Carols.

Springlevend! Oude woorden, nieuwe klanken – 2 november 2019

Samen met de Sweelinck cantorij uit Amsterdam en in opdracht van de Stichting Nieuwe Kerkmuziek zongen we een programma met hedendaagse Nederlandse Kerkmuziek. Hoogtepunt van de avond was de uitvoering van het lied ‘Komt laten wij wandelen’ van Toon Hagen. Voor de luisteraars en de uitvoerenden een kippenvel moment. Daarnaast is muziek uitgevoerd van Wouter van Belle, Hayo Boerema, Geerten Liefting, Peter Sneep en Dirk Zwart.

Jubileumconcert 2019 – 16 maart 2019

Door financiële uitdagingen is het jubileumconcert uitgesteld naar maart 2019. Want het moest een groots concert worden. En dat is gelukt. In een volle Jacobikerk hebben we het Gloria van Vivaldi en Magnificat van Bach uitgevoerd. Het was een feest! Daarnaast hebben we het volledige opdrachtwerk voor ons jubileum van Geerten Liefting gezongen. Het Jubilate Deo en Te Deum. Het samengestelde barokensemble opende de avond met het Concerto in D van Telemann.

Jubileumjaar 2018

Ter ere van het 2e lustrum zijn we afgereisd naar Canterbury. Door onze passie voor de Britse koormuziek en traditie leek ons dit een mooie bestemming. We hebben hier op woensdag 30 mei in Canterbury Cathedral de Evensong gezongen. Een geweldige ervaring voor het koor en de vaste bezoekers van de Cathedral. Het Magnificat en Nunc Dimitis van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen kreeg de nodige waardering.

In het najaar zongen we:

Hyrusalem my happie home – 3 november 2018.

Een concert rondom Allerheiligen: het feest van de geloofsgetuigen die ons zijn voorgegaan. Een onbekende 16e-eeuwse dichter schreef een prachtig lied, later vertaald en uitgebreid door Willem Barnard onder de titel Jeruzalem, mijn vaderstad. In dit programma stonden dan ook enkele geloofsgetuigen (heiligen) centraal. Cantiago zong composities rondom David (een nieuw Jubilate Deo van Geerten Liefting), Simeon (het Nunc Dimittis van Jaap Dragt) en Maria,  maar ook Ambrosius, Gregorius en Bach (het motet ‘Jesu, meine Freude’). Een mooie selectie van koormuziek uit verschillende eeuwen en landen.

Lutherjaar – 2017. Ons concert Luther in 4 liederen was een groot succes.

Tijdens ons concert stonden vier van zijn liederen/teksten centraal: Vater unser im Himmelreich (het Onze Vader), Verleih uns FriedenAus tiefer Not en – Luthers beroemdste lied – Ein Feste Burg.

Heden en verleden kwamen  in het programma op gevarieerde wijze samen. Zo stonden beroemde cantates van Bach en Mendelssohn naast  het wondermooie Pater Noster van de hedendaagse Letse componist Peteris Vasks.  Een bijzonder concert.

Ein Deutches Requiem Brahms – november 2016

Het Requiem van Brahms is allereerst een dodenmis vol troost. Brahms wijkt in zijn keuze voor de teksten ook af van de ‘traditionele’ teksten voor een requiem, maar kiest voor Bijbelteksten die hij passend vindt en voor iedereen te begrijpen. Ook nu spreken deze teksten nog veel mensen aan, omdat ze gaan over universele thema’s als geborgenheid, troost en thuiskomen. Samen met het Veenendaals Kamerkoor hebben we tweemaal dit prachtige werk uitgevoerd. De solistische partijen werden gezongen door professionele zangers, Titia van Heyst (sopraan) en René Perler (bas-bariton).
​Het kamerorkest ‘Concerto Limes’ nam de orkestrale begeleiding voor haar rekening. Een succesvolle samenwerking; voor herhaling vatbaar!

50 Dagen Feest! 9 april 2016 

Met Pasen is in de kerk een feestperiode van 50 dagen aangebroken, de zogeheten paastijd. Jezus is opgestaan!

We hebben stukken uitgevoerd van o.a. John Taverner, Willam Byrd, Bob Chilcott (‘Thy arising’) en John Rutter. John Rutter‘s anthem ‘Most glorious Lord of life’ bevat onder meer een vertaling van een oude middeleeuwse hymne van St. John Damascene, geschreven in circa 750.

Het eerste grote feest na Pasen is Hemelvaart. In twee composities stond Psalm 47 centraal. Allereerst in de barokcompositie van William Croft (een tijdgenoot van Handel), en daarna in een bewerking van Gerald Finzi. ‘God is gone up’. Voor de zondag na Hemelvaart schreef Henry Purcell ’O God, the King of glory’. Dezelfde bede om nabijheid klonk in het sfeervolle ‘Stay with us’ van de Noorse componist Egil Hovland.

Albert Schweitzer, Nederland Zingt en Festival of Lessons and Carols

In het najaar van 2015 hebben we veel gezongen. In september hebben we meegewerkt aan een concert in verband met de 50e sterfdag van Albert Schweitzer. Ons koor heeft daarnaast meegewerkt aan opnamen voor het TV-programma Nederland Zingt. We hebben het jaar 2015 afgesloten met een Festival of Lessons and Carols. Tijdens dit programma hebben wij de Quatre motets pour le temps de Noel van Francis Poulenc gezongen.

Petite messe solennelle Rossini –  30 mei 2015

Een zeer succesvolle uitvoering van de Petite messe solennelle van Gioachino Rossini. Een bijzonder muziekstuk begeleid op piano en harmonium.

David & Salomo Koningen in klank – 15 november 2014
Tijdens dit programma zongen we diverse werken over het leven van David en Salomo. Beide vorsten hebben door door de eeuwen heen tal van componisten geïnspireerd tot prachtige muziek. “Zadok the Priest” van Handel, Psalm 150 van Cesar Franck en muziek van Johann Herman Schein. Aan dit concert werkte ook Gerrit Christiaan de Gier mee met solo werken en in de begeleiding van het koor.

Jubileumconcert – 16 november 2013
Het eerste lustrum vierde Cantiago met feestelijke muziek van o.a. Handel (Chandos anthem nr. 9) en Purcell. Dit in samenwerking met een samengesteld ensemble en 4 vocalisten.

Northern Lights – 15 juni 2013
Muziek uit Scandinavische en Baltische landen met composities van Ola Gjeilo, Knut Nystedt, Jean Sibelius en Peteris Vasks zijn met zeer veel passie uitgevoerd. Sommige werken samen met saxofoon bespeeld door Annelies Vrieswijk. Zij speelde ook enkele solostukken.

Albert Schweitzer-herdenking – 3 mei 2013
Cantiago verleende haar medewerking aan een reduplicatie van een benefietorgelconcert eens gegeven door de beroemde dokter Schweitzer in de Jacobikerk. Tijdens dit concert werden naast orgel solo’s ook bewerkingen van Bachcantates uitgevoerd.

Eine Deutsche Passion – 22 maart 2013
In de tijd voor pasen een uitvoering met werken uit de Duitse Romantiek. Mendelssohn’s Psalm 43 en Brahm’s ‘Warum ist das Licht gegeben’ behoorden tot het repertoire.

Veni Creator – 2 juni 2012
Een concert passend bij pinksteren waarin werken met als thema ‘Veni Creator’ zijn gezongen.

Jesu, meine Freude – 10 maart 2012
Dit programma bevatte motetten en orgelwerken voor de passietijd.

Psalmen van Toen voor Jongeren van Nu – 28 oktober 2011
Samen met kamerkoor Canticum Groninghae en organist Gerrit Christiaan de Gier zongen we ‘Great is the Lord’ (Edward Elgar) en ‘I was glad’ (C. Hubert Parry). Daarnaast ook composities van Attwood, Howells, Stanford en Rouwkema.

Abendmusik – 19 maar 2011
We zongen een programma met muziek voor in de veertigdagentijd. Dit betrof composities van Buxtehude (o.a. de cantates “Alles was ihr tut” en “Nimm von uns Herr, du treuer Gott”) en muziek van Heinrich Schütz en Johann Sebastian Bach met medewerking van een instrumentaal ensemble.

Psalms from Britain – 19 juni 2010
Engelse koormuziek door de eeuwen heen; van Thomas Tallis tot John Rutter. Geïnspireerd op teksten en melodieën van o.a. psalm 23, 81, 63, 100 en 121.

Nun komm der Heiden Heiland – 12 december 2009
Tijdens dit Adventsconcert klonk ‘Nun komm der Heiden Heiland’ (BWV 61) van J.S. Bach en het Magnificat van Durante.

Orgeldag – 26 septermber 2009
Een bijzonder concert waarin de Orgelmis van J.S. Bach zongen.

Psalmen van Verlangen – 6 juni 2009
Deze avond zongen we werken over de psalmen van J. P. Sweelinck, H. Schein, F. Mendelssohn, H. Howells en Z. Kodály.

Jacobiconcert – 11 oktober 2008
Op deze zaterdagavond voerden werken van o.a. J. Blow, F. Mendelssohn Bartholdy en A. Batten uit.

Kerkennacht – 21 juni 2008
Tijdens de Kerkennacht brachten we het Jubilate Deo van F. Mendelssohn Bartholdy,  het Magnificat en  het Nunc Dimittis van  Ch. V. Stanford.

DSC_9882 - kopie