Händel – Israel in Egypt

Vanaf de eerste maten van de Sinfonia van Israel in Egypt is het drama voelbaar; het volk Israël is in ballingschap en heeft haar leider (Jozef) verloren. Vol treurnis begint dan ook het werk; Israël is in rouw.

Het werk is tijdens het leven van Handel in verschillende versies uitgevoerd, soms ingekort, soms uitgebreid met extra aria’s en vaak voorzien van extra instrumentale delen. In onze uitvoering gaan we uit van de oorspronkelijke opzet van Handel.

Met de uitvoering van deze muzikale vertaling van het bijbelboek Exodus hoofdstuk 1-15 zijn ook parallellen te leggen met ons leven in de 21e eeuw. De parallellen worden zichtbaar op drie onderdelen. Ten eerste wordt zichtbaar hoe in de geschiedenis wordt omgegaan met de arbeidsmigranten. Een groep medemensen die naar landen wordt gehaald om hun bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van een land. Maar zodra deze groep mensen zich definitief wil vestigen en daarmee haar eigen cultuur wil vestigen ontstaan er culturele samenlevingsproblemen en zijn autochtone bewoners van het land deze medeburgers liever kwijt dan rijk. Dit verhaal laat zich herkennen in het eerste deel van “Israel in Egypt”. Ten tweede kunnen we in het verhaal het principe van fake news herkennen. De wonderen die worden verricht en
zichtbaar worden in de 10 plagen worden door de magiërs van het land nagebootst. Hiermee wordt de waarheid ontkracht en worden machthebbers bevestigd in hun “eigen” gelijk. Tenslotte wordt in het muziekstuk vertolkt dat er altijd hoop is voor de mensheid. Of dit nu religieus wordt beleefd of op een andere manier zichtbaar wordt. De mensheid zal altijd geïnspireerd worden door verhalen van hoop en op
zoek blijven naar een leven in vrede.

Met deze productie geven Kamerkoor Cantiago en het Veenendaals Kamerkoor vervolg aan hun succesvolle samenwerking in 2016, de uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms.

Uitvoerenden:

Veenendaals Kamerkoor & Kamerkoor Cantiago o.l.v. Herman Mussche, dirigent

Barokorkest Utrecht Company of Music o.l.v. Karel Demoet, klavecimbel

Ingrid Nugteren, sopraan

Bobbie Blommesteijn, sopraan (Utrecht)

Noëlle Drost, sopraan (Veenendaal)

Gerben van der Werf, altus

Albert van Ommen, tenor & bas 1

Joep van Geffen, bas

 

 

 

 

 

 

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: